Многовековната история на София превръща града в интересна туристическа дестинация, с много културни забележителности - храм-паметник „Св. Александър Невски“, Ротонда „Свети Георги,  църквите „Св. Неделя“, „Св. София“, „Св. Седмочисленици“, Руската църква „Св. Николай Чудотворец“.

Античният културно-комуникационен комплекс Сердика (Ларгото) е най-големият музей на открито в сърцето на столицата. Той представлява архитектурен ансамбъл от три сгради в стил социалистически реализъм, изградени през 50-те години като нов представителен център на града. Днес това е един от най-известните архитектурни примери на епохата в Югоизточна Европа и един от символите на София. Включва бившия Партиен дом, сега използван от Народното събрание, и две симетрични сгради, в които се намират ЦУМ, Министерският съвет, Президентството и хотел "Балкан".

Националният дворец на културата е емблематична за столицата сграда, построена през 1981 г. като част от инициативите за отбелязването на 1300 години от създаването на българската държава. Най-големият конгресен център в Югоизточна Европа разполага с 13 зали. През юли 2005 г. Международната организация на конгресните центрове присъжда на НДК годишното отличие „Най-добър конгресен център в света“.