Местоположение, административно устройство, климат

on .

 

Райони, съставени само от части на града

Райони, съставени от части на София заедно с други населени места

1. Средец
2.
Красно село

3. Възраждане
4. Оборище
5. Сердика
6. Подуяне
7. Слатина
8. Изгрев
9. Лозенец
10. Триадица
11. Красна поляна
12. Илинден
13. Надежда
15. Младост
16. Студентски
19. Люлин

17. Витоша (Владая, Мърчаево)
20. Връбница (Волуяк, Мрамор)
14. Искър (Бусманци)
22. Кремиковци (Бухово, Желява, Яна, Горни Богров, Долни Богров)
18. Овча купел (Мало Бучино)
Специален статут
24. Банкя (Иваняне, Клисура)
21. Нови Искър
23. Панчарево (Панчарево, Бистрица, Кокаляне, Герман,

Железница, Лозен, Долни Пасарел, Плана, Казичене и Кривина)

Местоположение

София е разположена непосредствено до северния склон на Витоша, в ограденото с планини Софийско поле (Стара планина, Витоша, Люлин, Лозенска планина). Пет планински прохода водят към града — Искърски, Владайски, Драгомански, Петрохански и Ботевградски. През тях още в древността минават важни пътища, свързващи Адриатика и Средна Европа с Черно и Егейско море, и Близкия Изток. Благодарение на стратегическото местоположение на Балканския полуостров, София и в миналото е била голям, оживен град, както и търговски, туристически и културен център. През нея протичат няколко маловодни реки, най-големи от които са Владайска и Перловска. Край източните квартали тече река Искър, но в този си участък тя не е пълноводна. София е известна от древността с многобройните си минерални и термални извори (15 находища с общ дебит на водите 130 л/сек.). През последните 60 години са построени и изкуствени езера и язовири. Отстои на 150 км от Пловдив, на 445 км от Варна и на 390 км от Бургас по автомобилни пътища.

Климат

София има умереноконтинентален климат със средна годишна температура от 10,2 °C.Зимите в града са студени и снеговити. В най-студените зимни дни температурите могат да паднат до –15 °C или още по-ниско, най-вече през Януари. Мъглата е характерно явление в началото на зимния сезон. През зимата в София има средно по 60 дни със снежна покривка.Летата в София са топли и слънчеви. През лятото столицата остава малко по-хладна в сравнение с останалата част от страната, заради по-голямата си надморска височина. Въпреки това в най-горещите летни дни температурите могат да превишат 35 °C, най-често през Юли и Август.Пролетта и есента в София са кратки с променливо и динамично време.Средните годишни валежи са около 591 мм, достигайки своя максимум в началото на лятото, когато не са рядкост гръмотевичните бури.

Административно устройство

Град София е център на София Област, на Област София-град и на Столична община. 16 от 24-те района на Столична община са съставени само от части на града. Други 6 района включват както части от София, така и части от други населени места. Три района на община София (Панчарево, Нови Искър и Банкя), макар и на територията на София-град и под правомощията на СОС и на кмета на София, са извън териториалния обхват на град София.